Testen:

 

Wat houdt de samenlevingstest in?
De samenlevingstest is een onderzoek dat in veel ziekenhuizen vrij vroeg in het vruchtbaarheidsonderzoek zal worden uitgevoerd. Het is voor het uitvoeren van de test noodzakelijk dat paren rondom de eisprong samenleving hebben, omdat alleen op dat moment in de cyclus het baarmoederhalsslijm zodanig is dat zaadcellen er in kunnen overleven.
In de regel zal de volgende ochtend tijdens een spreekuur vocht uit de vagina en slijm van de baarmoederhals via een gynaecologisch onderzoek met een zogenaamd eendebekspeculum worden weggenomen om te bekijken onder een microscoop. Het baarmoederhalsslijm wordt verder beoordeeld op:

  1. hoeveelheid
  2. viscositeit (dradentrekbaarheid)
  3. helderheid (aanwezigheid van witte bloedcellen)
  4. zuurgraad
  5. het vermogen om bij opdrogen kristalpatronen te laten ontstaan (die op varens lijken)

Zo ontstaat er een score van het baarmoederhalsslijm die een maat is voor de kwaliteit. Het zal duidelijk zijn dat naarmate de kwaliteit beter is zaadcellen makkelijker zullen overleven in het slijm. Het vocht uit de vagina wordt afgenomen als een soort controle om bij de complete afwezigheid van zaadcellen in het slijm te kunnen beoordelen of er wel sperma in de vagina terecht is gekomen. In het vocht van de vagina zijn in de regel slechts dode zaadcellen aanwezig.
Een test wordt in de regel positief genoemd wanneer ten minste één à twee goed vooruit bewegende zaadcellen per gezichtsveld worden gezien bij een vergroting van 400 keer. Een test is negatief wanneer er geen of alleen dode of alleen op de plaats bewegende zaadcellen worden gevonden in het slijm.